onsdag 16 mars 2011

267 för många

För dryga veckan sedan var det Internationella kvinnodagen. Den 8 mars demonstrerade många kvinnor och män världen över för kvinnors rättigheter. Kanske den viktigaste rättigheten är att slippa våld.

I veckan skrev Stockholm City om män som slår kvinnor. En "våldskarta" visade att Enskede-Årsta-Vantör hade flest anmälningar om kvinnovåld, 267 av totalt 4 190 i länet. Och då ska man veta att mörkertalet är stort, dvs många fler kvinnor är drabbade. För några år sedan fick vår nämnd stark kritik för kvinnofridsarbetet, och för att bli bättre startades en kvinnofridsgrupp. Nu ska den organiseras om enligt verksamhetsplanen. Med tanke på de stora problemen måste det göras illa kvickt så att alla utsatta får bra stöd!

Enligt RFSU kommer 20 procent av alla kvinnor att utsättas för våldtäkt eller försök och 33 procent att utsättas för våld i nära relation. De siffrorna är hårda. Att det inte händer mer för att stoppa våldet är värt att fundera på. Snart 30 år efter att FN:s kvinnokonvention trätt i kraft saknas fortfarande ett tydligt rättsligt internationellt dokument om könsbaserat våld.

Sannolikt finns även manliga beslutsfattare bland de som tar till våld, vilket kan förklara oförmågan att ta tag i frågan. Eller vad tror du som läser detta?

Inga kommentarer: