lördag 19 mars 2011

Kulturell tillväxt är hållbar tillväxt

Vänsterpartiet i Vantör vill värna och utveckla vårt områdes stolta tradition av musik och kultur, där vi idag har Picknickteatern/ dockteater, Fria Teatern, Ung, Pung/Svea Sträng, Vantörs konstförening och inte minst Rågsveds Folkets Hus som en viktig samlingspunkt. Vi behöver mer kultur i Vantör – inte mindre!

Om detta skrev jag på Overklighetens Folk för en tid sedan, med anledning av Kulturnämndens neddragna anslag till fria grupper, vilket bland annat har drabbat Fria Teatern i Högdalen.

När vi i Vänsterpartiet Vantör antog vårt lokala program hade vi som en av fem huvudpunkter parollen Mötesplatser och kultur för levande stadsdelar, och som konkreta kulturkrav att Parkteatern skulle komma tillbaka våra stadsdelar, att ha en årlig Kulturfestival på Älvsjöbadet och att man skulle kulturmärka och rusta upp muralmålningen vid Rågsveds tunnelbana.

Hade det varit val idag hade vi fått lägga till att rädda våra lokala teatrar, idag är Fria Teatern i Högdalen nedläggningshotad pga neddragna anslag och Picknickteaterns fantastiska dockteater kämpar trots indragna kulturbidrag från Kulturnämndens sedan sedan flera år tillbaka. Kulturanslagen är idag och har varit för snåla mot förortskulturen även tidigare rödgröna mandatperioder ska erkännas.

Kulturen behöver vi för att vara människor. Kulturen behövs lika mycket i förorterna som i stan. Lika mycket för barn som vuxna. Nu är det snart säsong för Parkteatern - håll tummarna för att vänsterpartiets skrivelse om fler föreställningar i förorterna ska ge resultat. Och både Picknickteatern och Fria Teatern behövs i Vantör. Det kan inte bara handla om att shoppa i ett centrum. Som någon sa, kulturell tillväxt hotar inte klimatet!

Inga kommentarer: