tisdag 29 mars 2011

Stockholm behöver jämlikhet

Vi lever i en allt mer uppdelad stad. Om detta skriver Karin Rågsjö och Måns Almqvist, båda V, i DN igår. Vänsterpartiet kräver en tvärsektoriell utredning om de socioekonomiska konsekvenserna av en ökad segregering bland barn och unga inom utbildning, arbetsmarknad och socialtjänst.

För oss i Enskede-Årsta-Vantör skulle vi i en sådan, mycket nödvändig, granskning få svart på vitt att vi har enorma skillnader i barns uppväxtvillkor mellan våra stadsdelar i vårt stadsdelsområde.

Det är viktigt att bryta ner statistik på stadsdelar, först då ser vi skillnaderna. När statistik för vårt stadsdelsområde redovisas verkar vi vara ett genomsnittligt område, men när vi tar fram siffrorna för varje liten stadsdel blir bilden en annan.

Rågsved contra Enskedefältet säger allt om världar som nästan aldrig möts på grund av inkomstskillnader, betygsskillnader, skillnader i valdeltagande och skillnader i hälsa. För att nämna några livsviktiga områden.

Det är skillnaden som är viktig. Om det har skrivits mycket insiktsfullt i boken Jämlikhetsanden som kom för några år sedan. Det finns ett tydligt samband mellan jämlikhet och goda levnadsvillkor för alla, även rika.

Vad Stockholm behöver för att alla ska må bra är kort och gott en vänsterpolitik för frihet, jämlikhet och systerskap!

Inga kommentarer: