torsdag 24 mars 2011

Sent ska syndarn vakna

DN skriver idag om att äldre får mindre hemtjänst på Södermalm. Ideella företag lägger ner då de inte får pengarna och kvalitetskraven att gå ihop. Kommunens hemtjänst går med underskott och måste dra in personal, medan beställarna gör överskott. De äldre får det allt sämre, inte ens en liten pratstund hinns med.

Om detta larmade oppositionen i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör redan förra året, efter att Kommunal visat hur biståndsbedömningen hårdnat. De kom till ett nämndmöte för att säga ifrån. Personalen hade minutschema för att klara jobbet. Det enda som hände efter återremissen av vår skrivelse var beklagande från den då kristdemokratiskt ledda majoriteten om att informationen nog inte nått ut.

Så här kommenterade vi ärendet i maj 2010: ”Även om förvaltningens avsikt med den sänkta timberäkningen inte är att mallen strikt ska tillämpas på alla hemtjänstmottagare anser de som arbetar i hemtjänsten att det blivit just så.

På öppna frågestunden den 11 maj framkom att anställda i hemtjänsten känner sig totallåsta av den nya mallen. Deras erfarenhet är att inga avsteg från mallen görs utifrån de äldres behov och att utförarna får strida för att exempelvis få ersättning för dubbelbemanning. De äldre klagar inte trots försämringar och personalen har en ohållbar arbetssituation.

Ur hemtjänstpersonalens perspektiv har den sänkta timberäkningen inneburit att utrymmet för individuellt utformade insatser har försämrats. Tid finns inte heller för dokumentation av avvikelser, vilket är allvarligt. Om biståndsbedömaren i praktiken inte tar hänsyn till äldre med behov utöver standardberäkningen, beaktas inte socialtjänstlagens intentioner.

Vi anser att det behöver göras en uppföljning av de nya mallarna och att det bör ingå i en sådan uppföljning att redogöra för antal beslut som innebär avsteg från mallarna.

Med tanke på att äldreomsorgen visar överskott på 7 mnkr saknas inte ekonomiskt utrymme för att tillgodoses äldres behov i högre grad än vad som görs idag. Vi utgår från att den styrande majoriteten ger direktiv som tillgodoser äldres rätt till en individuell bedömning.”


Idag snart ett år senare ska äldreborgarrådet, nu moderat, se över systemet. Jag tycker mycket illa om att den borgerliga majoriteten inte lyssnar på sin egen personal, utan först när privata utförare lägger ned reagerar man. Vad säger det om personalpolitiken?

Inga kommentarer: