tisdag 11 september 2012

Det kan Rågsved lära av Hökarängen!

Hökarängen börjar bli trendigt att bo i. Här skapas konstnärskluster, många barnfamiljer flyttar hit, här finns nanobryggeri, många veganer, stort intresse för odling, en kamratförening för personer med missbruk, en världsberömd tatuerare har etablerat sig i centrum. Stockholmshem som äger 3000 lägenheter, affärscentrumet och 500 lokaler ser Hökarängen som en experimentstadsdel och hoppas kunna använda erfarenheterna i andra stadsdelar. Detta och mycket annat fick jag veta när jag fick hoppa in för Ann-Margarethe Livh på ett möte med styrgruppen för ytterstadsutveckling.

Självfallet började mina tankar gå till Rågsved, min stadsdel. I Hökarängen arbetar Stockholmshem med utgångspunkt från den lokala historien, stadsdelens kvaliteter och det lokala engagemanget. Varför kan vi inte göra på samma sätt i Rågsved? Det kommunala bostadsbolaget i Hökarängen har som ambition att öka de boendes stolthet över området, inte byta ut de boende. Låter som ljuv musik i mina öron, i Rågsved pratar de styrande om villabebyggelse i fina Rågsveds friområde, som ska föra nya sorts människor till Rågsved, som om vi som bor här inte duger. Man menar att det måste byggas bostadsrätter, så att folk kan göra "bostadskarriär". Som om det inte är bra nog att bo i hyresrätt.

I Hökarängen använder man kulturen som redskap i förnyelsen av området, här fanns redan konsthall C, konstnärsateljeer och många eldsjälar. Nu ökar man antalet konstnärslokaler och skapar kulturkluster, som gör att det även blir attraktivt för kontorshyresgäster att hyra lokaler. Stockholmshem arbetar medvetet med att möta generationsväxlingen när man väljer hyresgäster i centrumet, så att det blir en attraktiv sammansättning av affärer som kompletterar varandra. Så kan en hyresvärd arbeta som har ett stort lägenhetsbestånd, många lokaler och också äger centrumet. Det ger en flexibilitet, en helhetssyn och en möjlighet att snabbt få saker att hända.

I Rågsved har jag inte hört liknande tankegångar. Här finns ingen stark fastighetsägare. De tre allmännyttiga bolagen äger mindre än 2500 lägenheter tillsammmas. Det hade varit över 3000 om inte borgarna sålt halva Snösätra med flera fastigheter till IKANO som nu har över 700 lägenheter. Den mångfald som skulle berika Rågsved enligt borgarnas planer har istället splittrat upp hela området. Totalt finns uppåt 30 fastighetsägare, varav många små bostadsrättsföreningar. Bolaget som äger centrum äger inga bostäder i området. Inte konstigt att det saknas en sammanhållande tanke och handlingskraft för att utveckla Rågsved utifrån vår historia, vår stadsdels kvaliteter och det lokala engagemanget. Istället vill man förstöra det bästa vi har, Rågsveds friområde!

Om jag fick bestämma skulle något av de kommunala bostadsbolagen köpa upp så många privata fastigheter som möjligt för att bli en tillräckligt stark aktör, köpa centrum och sedan sätta igång med förnyelsearbetet hand i hand med Rågsvedsborna. Här finns eldsjälar som i Hökarängen, här finns fantastiska Musketörerna, Perssons Betong, Nya Rågsveds Folkets Hus, koloniföreningarna, i närheten har vi kulturhuset Cyklopen, skejtparken, linje 19-ungdomarna, Fria Teaterns vänner.

Inga kommentarer: