söndag 9 september 2012

Öppna förskolan är en social investering


Häromdagen fick jag ett paket i brevlådan. Eftersom jag inte hade beställt något blev jag förstås nyfiken och öppnade paketet illa kvickt. Det visade sig vara en bok om Öppna förskolan Elefanten i Rågsved, skriven av Solveig Hägglund som de sista 20 åren före pensionen arbetade på just Elefanten, och med dedikationen: "Varmt tack för ditt intresse för Öppna förskolan Elefanten i Rågsved och för dina besök hos oss." 

Jag tycker det är fantastiskt bra att Solveig har skrivit sin bok till försvar för öppna förskolan. För det verkar behövas. Som det står i efterordet har mer än 1000 öppna förskolor lagts ner sedan 1992, även om nedläggningstakten planats ut de senaste åren. År 2005 gjorde Skolverket bedömningen att det skulle behövas 780 öppna förskolor om ambitionsnivån ska vara 250 målgruppsbarn per öppen förskola. 

Senast i våras besökte jag Elefanten. Som stadsdelspolitiker blir vi inbjudna med jämna mellanrum. Samtalen med mammorna och papporna ger nya infallsvinklar på hur det är att vara spädbarns- och småbarnsförälder i vårt område. Jag har också fått idéer till politiska förslag att lägga i stadsdelsnämnden. Och nu ser jag fram emot att läsa boken om öppna förskolan i Rågsved. Det kommer säkert att ge mig nya insikter.

Öppna förskolor är viktiga. Det är en social investering i barnens tidiga liv. Det framkom också när vänsterpartiets representanter i stadsdelsnämnderna samlades förra veckan för att lyssna på spännande föreläsare från Snösätra förskolor. Förskolor och öppna förskolor (som inte är barnomsorg utan ett föräldrastöd) diskuterades också på vår budgetkonferens i helgen, där vi tog fram vänsterns kommunalpolitiska förslag inför skrivandet av vår alternativbudget 2013 i Stockholm stad.

Att Solveigs bok kom just nu och att flera av våra stadsdelspolitiker vill uppmärksamma öppna förskolan är ingen slump. Öppna förskolan är inte prioriterad idag. Elefanten i Rågsved har flyttat flera gånger och är nu i tillfälliga lokaler i väntan på lokaler i Rågsvedsskolan. Då måste det bli permanenta lokaler, verksamheten måste få "bo in sig" på en plats dit många föräldrar lär sig hitta. Och det borde vara heltidsöppet!

Självfallet kommer inte lika många föräldrar från Rågsved när öppna förskolan inte ligger i området. Och det är uppåt väggarna i en stadsdel som ska prioriteras! Där stadshuset skjuter till miljontals kronor i projektpengar från Söderortsvisionen men inte har en socialbudget som räcker för ordinära insatser. Det är dags att sluta låta öppna förskolan vara ett dragspel som får husera än här än där i tillfälliga lokaler.

Inga kommentarer: