söndag 2 september 2012

Skamligt att inte alla har rätt till minst grundskola!

Trots att många nyanlända flyktingar har så låg utbildningsbakgrund att de inte ens har motsvarande svensk grundskola har integrationsministern inget förslag för att höja den allmänna utbildningsnivån. Alla barn i Sverige ska gå nio år i skola. Det är obligatoriskt. Men alla barn i Sverige har inte och kommer inte att ha föräldrar som har gått nio år skola om Ullenhag får styra. När det knappt räcker att ungdomar idag har gått igenom gymnasieskolan för att få jobb, ska nytillkomna i Sverige inte ens kunna få studiestöd för att utbilda sig upp till grundskolenivå.

Det enda som föreslås i utbildningsväg i Erik Ullenhags utspel är ett basår med arbetsträning, svenska och utbildning "som svarar mot behoven på den arbetsplats där arbetsträningen bedrivs". Förr kunde människor med försörjningsstöd som saknade grundskola åtminstone med bibehållet ekonomiskt stöd läsa in kurser som fattades för att få grundskolekompetens. Den möjligheten existerar knappt längre, i "arbetslinjens" Sverige. Samtidigt vet vi att föräldrarnas utbildningsbakgrund betyder alltmer för hur det går för barnen i skolan. Många barn med föräldrar utan grundskola kommer därför själva kanske inte att klara grund- eller gymnasieskolan. Så byggs segregeringen djupare in i samhället.

Skomakare bliv vid din läst. Det verkar vara regeringens inställning till människor med mycket låg utbildning. Man pratar om höga förväntningar men verkar inte förvänta sig att lågutbildade flyktingar ska vilja eller kunna utbilda sig, vilja skaffa sig en god allmänbildning som ökar möjligheterna att integrera sig i samhället och få hållbara jobb. Tillsammans med vårdbidraget som håller barnen borta från förskolan och den viktiga språkträningen inför skolstarten är bristen på utbildningssatsningar för de vuxna flyktingföräldrarna allvarliga hot mot barnens möjligheter att hävda sig i skolan.

Inga kommentarer: