söndag 9 juni 2013

Härliga Årstafältets koloniområde!

Idag var jag på politikervandring på Årstafältets koloniförening, som enda politiker. Tråkigt att inte fler tar chansen att se våra fina koloniområden och lyssna på kolonisterna. Kolonirörelsen är en viktig folkrörelse, så viktigt för människor att i storstäderna att ha nära till de gröna lungorna, kunna odla ekologiskt och få möjlighet att koppla bort stressen i vardagen.

Speciellt bra med Årstafältets koloniområde är att odlingslotter är integrerade med stuglotter. Här finns också en fin kryddträdgård med stolar och bord som är öppen för alla att besöka. För övrigt var det städdag idag så det rensades friskt i kryddbäddarna. Det bjöds också på en härlig vegetarisk lunch som vi påpassligt kunde äta under tiden som det dundrande åsk- och regnvädret kom över oss.

Vi hann prata om mycket när vi gick runt området. Exempelvis att det behövs bättre pollinering av både de odlade och vilda växterna och att det därför vore bra med en biodling i området. Och varför inga toaletter finns Årstafältet, som är så stort grönområde? Det är en fråga att ta tag i politiskt.

Kolonisterna vill förstås helst vara kvar i sitt fina område, som nu har tio år på nacken, och slippa flytta till en annan del och sämre del av fältet som staden beslutat i sina byggplaner. Nu har föreningen ett tvåårsavtal och det har gett lite andrum. Men frågan är hur många äldre som orkar en flytt. Bakom en koloniodling ligger mycket arbete och kärlek. Vare sig ett träd som nu är uppvuxet eller en kolonist kan flytta hur som helst.

Själv hoppas jag på valvinst 2014 och att hela den kommande majoriteten följer vänsterpartiets linje om att koloniområdet ska vara kvar, landskapsparken bevaras och att bostäder får byggas runt fältet och på hårdgjord mark, och inte som de nuvarande planerna som för övrigt kraftigt kritiserats av länsstyrelsen.
Inga kommentarer: