lördag 20 juli 2013

Att återerövra politiken!

För några av oss är politik något självklart, och viktigt. Något som gör skillnad i vårt liv, och hur andra kan ha det. Något som vi kan ändra samhället med, till det bättre. Politik är hur vi bor, hur det är på jobbet, i skolan och på äldreboendet. På teatern, bion och biblioteket. Vlka som idrottar och motionerar. Hur tunnelbanan går och i vilket skick cykelbanan är. Hur luften, vattnet och skogen mår.

För andra är politik det som slipsbärarna och knytblusarna gör, det som de som bestämmer gör, de som man röstar på vart fjärde år. Om man röstar. Sannolikheten att rösta är mycket mindre om man bor i hyreshusområdena i ytterstaden, än i city eller villaområden. Få av dem som står högt upp på vallistorna brukar bo i hyreshusområden i ytterstaden. 

Megafonen som Aftonbladet skriver om idag gör ett pionjärarbete med förortsorganisering av unga och folkbildning för social rättvisa. De visar vad politik kan vara. Att skola och bostad är politik och inte marknad som borgarna har gjort det till. Jag hoppas mycket på att deras arbete ska öka valdeltagandet 2014 och att flera som engagerat sig finns med högt på partiernas vallistor.

Att politiken ska bestämmas lokalt och att man inte ska behöva flytta för att få lika bra välfärd som i medelklassområden är något som Megafonen står för. Det är också vänsterpartiets politik. I Stockholm har tvärtom politiken centraliserats och privatiserats sedan valet 2006. Stadsdelsnämnderna har avlövats ansvar. Både stadshuset och bolagsstyrelserna har fått mer makt. Det vill jag ändra på 2014!

Inga kommentarer: