måndag 21 april 2014

Skatt och inte avgifter tryggar äldreomorgen

En sak är vi överens om. Samhället behöver mer och bättre äldreomsorg. Enligt mig måste den vara bra för de anställda för att i längden vara bra för de äldre. Eftersom det är frivilligt med kollektivavtal för privata, är det bara kommunalt anställda som garanteras anständiga arbetsvillkor idag. Samma gäller den grundlagsskyddade meddelarfriheten och allmänhetens rätt till insyn via offentlighetsprincipen.

Smartast är gemensam välfärd som betalas med skatt enligt relativ skatteskala. Den som tjänar mest kan ju bidra mest. Gemensamt driven välfärd är rättvisast, då den fördelas efter behov. Privat driven hemtjänst får sälja Rut-tjänster. Det har inte alla råd med. Dessa privata bolag får en gräddfil in på hemtjänstmarknaden. Dessutom får anställda i vissa bolag slita som djur för att få ihop till en heltid.

Idag på DN-debatt skriver Rickard Murray om att finansiera mer äldreomsorg med avgifter: http://www.dn.se/debatt/att-finansiera-valfard-med-avgifter-skulle-ge-fler-jobb/  I hans värld är skattealternativet uteslutet utan närmare motivering. Faran med privata vinster i osynliggörs. Det vi vet efter åtta av Reinfeldtstyre är dock att lägre skatter varken botar massarbetslösheten eller ökar jämlikheten och jämställdheten. Tvärtom. Och högerpolitiken ökar vinstsyftet i äldreomsorgen.

Murrays förslag om äldreomsorgsförsäkring är ytterligare en välskuren bit i högerns önskepuzzel. Ta bort så många bitar som möjligt som föreställer skatter. Lägg till så många som möjligt som föreställer ökade avgifter, sämre a-kassa och sjukförsäkring och privatiseringar. Så byggs ett samhälle med egenintresse. Motsats till allmänintresse, solidaritet, medmänsklighet och omtanke.

Jag vill ha ett samhälle att lita på. När jag behöver samhället. En säker förlossningsvård när jag föder barn, en bra förskola och skola för alla barn, en trygg sjukförsäkring och en äldreomsorg efter behov på ålderns höst. Jag betalar hellre betydligt högre skatt än idag för en välfärd att lita på. För mig är skatt vackert, något som den som har gärna ger och alla vi vet att det är vår gemensamma trygghet.

Inga kommentarer: