lördag 30 maj 2015

Rågsveds barn hittar till biblioteket

Rågsveds barn läser böcker och går på bibliotek. Den tvärsäkra slutsatsen drar jag efter att ha läst svaren på Vänsterpartiets enkät på Rågsvedsdagen. Vi fick in 39 svar, där de allra flesta besvarats av barnen själva. I några fall av föräldrar till små barn eller mormor och i några fall syskon. Det gjorde mig särskilt glad att alla svarade att de brukar gå till biblioteket. Högdalen var populärast med 29 svar, och därefter Snösätraskolans bibliotek 7 svar och Hagsätra bibliotek 6 svar. Övriga barn gick till bibliotek i Örby, Huddinge centrum, Rågsvedsskolan, Skärholmen och Medborgarplatsen.

Pippi Långstrump, Lasse och Majas detektivbyrå och Dagbok för alla mina fans var det flera som hade som bokfavorit. Andra allt från Nicke nyfiken, Babar, Alfons Åberg och Nils Karlsson Pyssling till Röda spår, Tredje tecknet, Svarta Madam och Den gula väskan. En bredd som imponerade. Filmfavoriter var allt från Astrid Lindgrens klassiker till Disney och äventyr. Populärast inte oväntat just nu var Frost /Frozen följt av Pippi Långstrump och Sune-filmerna. Det märks att barn ser många olika filmer idag, ibland så många att de inte kommer ihåg vad filmen handlade om. Apropå film hade också Råggywood - vi ska bli rappare premiär idag på Nya Rågsveds Folkets Hus.

Sista enkätfrågan var om barnen kände till Berättarministeriet som nyligen öppnat i Hagsätra. En dryg fjärdedel svarade ja och flera hade redan varit där med skolan. För de som svarade nej kunde vi berätta om skrivarverkstäderna, och hoppas att vi inspirerade  barnen att gå dit. Spännande verksamheter i Vantör ska vi tala högt om! Alla barn ska kunna vara stolta över sitt område. Som tack för att barnen lät oss få inblick i sina favoriter och biblioteksvanor fick de välja var sin bok. Flera var förvånade över att det inte kostade något. En flicka kom tillbaka och frågade om det var ett lån eller att hon verkligen fick boken. Så tack bästa Susanna Brolin med flera som skänkte barnböckerna!

Att vända sig till barn är en tradition för Vänsterpartiet Vantör. När vi firar Valborg på Perssons Betong i Rågsveds friområde och Rågsvedsdagen på torget kan vi med böcker och leksaker som de egna barnen vuxit ifrån ge andra barn en uppskattad gåva som tack för att de delat sina tankar med oss. Vi tar barn på allvar och lyssnar på vad de har att säga. Det gör också skillnad för vår politik.

Inga kommentarer: