lördag 10 april 2010

Tänkt om Magelungen

"Magelungens utveckling är starkt beroende av politiska styrmedel som leder till genomtänkta åtgärder och strategier." skriver Urban Pettersson och Tommy Westergren i en läsvärd rapport från Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi 2003.

Jag funderar mycket på sjön Magelungen, som Rågsvedsbo och fritidspolitiker. Vad är egentligen bäst att göra för att förbättra vattenkvaliteten och samtidigt öka Vantörsbornas glädje av att bo nära en fin sjö?

Ett förslag jag tror på är ökad meandring av dikena i området. Muddring tar bort vassen men kostar mycket, ifrågasätts av ekologer och jag är inte säker på att det leder till hållbara förbättringar. Att öka möjligheten att promenera runt sjön på tillgängliga stråk bör däremot vara möjligt utan stora kostnader och negativa effekter.

Varför inte bygga vidare på de positiva värden som finns i form av fågelliv och fiske, och göra det tillgängligt för flera? Naturskola för barn och vuxna kan vara en idé, kanske kunde den etableras där Bråtegränd ligger idag? Men först måste förstås vi rödgröna vinna valet och besluta om naturreservat och Ekopark syd!

Ett måste är att Huddinge och Stockholms kommun kan samverka, eftersom Magelungen ingår i ett vattensystem som inte bryr sig om administrativa gränser.

Jag vill se frågan om Magelungen politiskt prioriterad och ordentligt gå igenom all vetenskaplig kunskap utifrån naturvård, ekologi, rekreation etc. Resultaten ska givetvis diskuteras i boendedialoger i Vantör, Farsta och Huddinge. Även om experter står mot varandra ska vi kunna komma fram till en långsiktig strategi samtidigt som vi gör kortsiktiga förbättringar till gagn för de boende idag.

Inga kommentarer: