fredag 21 maj 2010

Problematisera begreppet stockholmare

Statistik säger ibland ingenting. Ser i dagens city att Enskede-Årsta-Vantör ligger mitt i tabellen när det gäller andelen länsbor som lider av fetma. I botten ligger idel rika stadsdelar och kommuner och i toppen fattigare kommuner.

Vårt stadsdelsområde som består av såväl Stockholms mest högavlönade delar - till exempel Enskedefältet - som de mest lågavlönade - till exempel Rågsved - verkar inte ha särskilt stora problem om vi ser det rent statistiskt.

Förutom andra nackdelar bidrar sammanslagningen av stadsdelar till att dölja den strukturella ojämlikheten. Borgare pratar också ofta om "stockholmare" som drabbas av rödgrön politik, som vore alla höginkomsttagare.

I själva verket råder mycket stora skillnader inom vårt stadsdelsområde. Om vi hade fått se siffrorna per stadsdel - inte det stora stadsdelsområdet - hade det varit tydligt att stora insatser måste göras för att minska hälsoklyftorna.

Sambandet mellan fetma och stora inkomstskillnader visas också i boken Jämlikhetsanden. Om vi minskar ojämlikheten ökar chansen att alla får bättre hälsa - såväl Rågsved som Enskedefältet, såväl Norrtälje som Östermalm.

Så, vad väntar vi på?

Inga kommentarer: