lördag 29 maj 2010

Understrykningar, kapitel 8

Mina understrykningar i åttonde kapitlet, Framtsteg på utbildningens område, i boken Jämlikhetsanden, för att inspirera till förändring

"Även om bra skolor väger tungt är det familjebakgrunden som i första hand påverkar vilka resultat som utbildningen leder till, hur ett barn klarar sig i skolan och senare i en högre utbildning."

"Barn klarar sig bättre om föräldrarna har högre inkomsteroch mer utbildning och de klarar sig bättre om de kommer från hem där det finns en plats för studier med referensböcker och tidningar och där utbildning värdesätts. Ännu viktigare är tt föräldrarna engageras sig i barnens utbildning."

"... visar att internationella studieresultat är relaterade till inkomstskillnader .."

"Fattigdom förklarar inte den effekt som ojämlikhet ger."

"En stimulerande social miljö är väsentlig för tidig inlärning."

"...kanske det allra viktigaste, en högkvalitativ förskoleverksamhet...
statliga investeringar i förskoleverksamhet ger väsentligt utbyte."

"...våra prestationer och vårt beteende när vi löser en utbildningsuppgift kan på ett genomgripande sätt påverkas av hur vi känner oss bli betraktade och bedömda av andra. Då vi förväntar oss att bli sedda som underlägsna tycks vår förmåga minska."

"I mer jämlika länder hade fler barn små aspirationer och sannolikheten var större att barn i ojämlika länder hade stora aspirationer.... förklara med det faktum att mindre kvalificerat arbete inte är så ´skambelagt´i mer jämlika samhällen."

Inga kommentarer: