tisdag 20 juli 2010

Giftigt värre

Läser i Norran att Rönnskär och Kristinebergsgruvan tillhör Västerbottens fem giftigaste platser och tänker osökt på att min pappa jobbade i gruvan en kortare tid och att vår stuggranne jobbade en stor del av sitt arbetsliv på Rönnskär. Båda dog i cancer.

Undrar om sjukvården kartlägger arbets- och boplatser som cancerinsjuknade har haft, som ett led i att spåra tänkbara orsaker till sjukdomen? Om så inte görs idag, så borde det väl vara ganska självklart? Eller vad säger ni som är sjukvårdspolitiker?

Ibland moraliseras över att till exempel rökare borde betala sjukvården själv, om de drabbas av lungcancer, men vilket ansvar för den ohälsa de förorsakar tar de stora bolagen som fått enorma vinster av gruvdriften och de andra giftiga arbetsplatserna?

Ofta utvecklas cancer under många år och när sjukdomen väl är konstaterad kanske företaget är sålt eller utflyttat till ett skatteparadis, så att ingen ansvarig kan ställas till svars. Vare sig för saneringen eller för de människor som blivit sjuka.

Nej, marknadskrafterna är inte mycket att hålla i handen när det blåser, det är en sanning att komma ihåg den 19 september när vi ska rösta.

Inga kommentarer: