Att barnfattidomen ökar i Sverige är en sur karamell som inte passar in i alliansens valgodispåse. DN:s Niclas Ericsson försöker spela bort korten i sin ledare när han kallar den rödgröna bilden av barnfattigdomen för falsk, med hänvisning till att den berättar om den relativa barnfattigdomen.
I själva verket erkänner Ericsson att Lars Ohly och Mona Sahlin har rätt om den relativa barnfattigdomen, men han anser att det är viktigare att barn i familjer med socialbidrag har minskat än att inkomstklyftorna har ökat.
Visst är det bra att färre barn lever i familjer med ekonomiskt bistånd, men den statistiken säger inget om att en del av minskningen beror på minskade bidrag och inte på ökade inkomster. I Stockholm har reglerna stramats åt rejält.
Dessutom är den relativa fattigdomen viktigare ur folkhälsoperspektiv. Barn jämför sig med varandra, i skolan och på fritiden. Inte minst i boken Jämlikhetsanden har vetenskapliga bevis radats upp för att det är inkomstklyftorna som påverkar välmåendet och den sociala situationen och inte inkomstnivån i sig.
Politik handlar om perspektiv. Vänstern vill jämlikhet och tar därmed sin utgångspunkt i den relativa barnfattigdomen. Högern har aldrig gillat jämlikhet och vill därför hellre prata om den absoluta fattigdomen, vilket döljer att de rikaste tjänat allra mest på deras politik.
Jobba med oss! Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting söker en
pressekreterare/kommunikatör
-
Vill du bli en del av vårt arbetslag och arbeta för en valseger 2018? Till
Vänsterpartiets kansli i landstingshuset på Kungsholmen söker vi dig som
vill ha...
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar