onsdag 28 juli 2010

Tankar om söderortscentrum

Hur skulle det vara om vi inte hade jättestora köpcentrum, eller iallafall betydligt färre? Närmare bestämt, hur skulle den kommersiella servicen se ut i våra mindre förortscentrum, som idag lever en tynande tillvaro? Vilken skillnad skulle det vara för icke-bilburna, miljön och livsluften i stadsdelen?

Så gick mina tankar när jag idag var i Skärholmen. Jag kan inte låta bli att jämföra med hemma i Rågsved. Skärholmen har ett inomhuscenter så stort att jag nästan gick vilse, en elektronisk "vägvisare" för att hitta rätt och ett levande torg med försäljning av blommor och frukt och människor som strövar runt.

Som Rågsvedsbo är man inte van vid ett så stort kommersiellt utbud, jag blev lycklig när jag hittade Coop Extra i Huddinge per cykel på tio minuter. Rågsved är rena sovstaden jämfört med Skärholmen. Och det finns ett sug efter bättre service i Rågsved. När vänsterpartiet på Rågsvedsdagen frågade barn om idéer till förbättringar i stadsdelen, ville många ha fler butiker.

Visst är det storstadspuls och kontinentalt i Skärholmen, och bra för de som bor där. Men om det blir på bekostnad av döende mindre förortscentrum? För vi ska inte inbilla oss att det finns hur mycket utrymme som helst för både jättelika köpcentrum och fullmatade små förortscentrum.

Det vore intressant att räkna samhällsekonomiskt på ökad kommersiell service i våra mindre förortscentrum och en minskning av de stora köpcentren. Vad vinner miljön på färre bilresor, icke-bilburna på att snabbare kunna köpa det man behöver, tryggheten på mer liv och rörelse på förortstorgen?

Mitt stalltips är att vi skulle få en trevligare, smartare och vänligare stad - i alla delar - och därtill med minskad miljöpåverkan!

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Gillar inte att Skärholmens centrum är sålt till det brittiska företaget Boultbee, som bland annat inneburit att biblioteket i Skärholmen fått höjd hyra som gör att de har svårt att klara verksamheten.
Dessutom slås små affärsidkare ut på de stora kedjornas bekostnad.
Att privatisera centrumanläggningar är inget bra.

Rosa sa...

Håller verkligen med dig om Boultbee, vi har samma problem i Högdalens centrum. Men biblioteket ligger tack och lov inte i B:s fastighet utan i SL:s hus. Trots att man lovat en utveckling av centrum händer ingenting. Det blir tvärtom sämre. Flera lokaler är tomma. Bäst vore om staden köpte tillbaka centrumanläggningarna.