måndag 4 juli 2011

Bygg Norrbotniabanan nu!

"Skellefteå är den största staden i Sverige som saknar persontrafik på järnväg" skrev Norran i lördags, och uppmanar regeringen till att bygga Norrbotniabanan nu.

Jag håller fullständigt med. Det finns många kloka skäl att bygga Norrbotniabanan, Skellefteås utveckling är ett i raden. Staden kommer i kläm mellan Umeå och Luleå, det är svårare att arbetspendla miljömässigt.

Och dessutom det här med att komma till Skellefteå som besökare, om man inte vill eller våga flyga. Vi väntar en släkting på besök från Stockholm, som gärna åker tåg, men det var verkligen klurigt att hitta en bra resa.

"Det är enkelt att ta sig hit. E4:an går alldeles förbi centrum och flygplatsen ligger bara 15 km bort." Bilen är således första alternativet och flyget andra enligt informationen på stadens hemsida.

Tåget kommer i tredje hand. Alltså det sämsta alternativet. Förr kunde man åka sovvagn ända in i Skellefteå centrum, bekvämt och miljömässigt bra. Nu får man ta bussen den sista biten från Bastuträsk om man åker tåg.

Full fart framåt alltså i arbetet för att bygga Norrbotniabanan!

Inga kommentarer: