söndag 24 juli 2011

Ta makten från vinstdrivande kapital och detaljstyrande politiker

Nu nästan halvägs igenom Göran Häggs "Mussolino. En studie i makt.", en bok som är svår att lägga ifrån sig och som jag längtar efter att fortsätta läsa så snart jag vaknat. För mig är det nya lärdomar om Italien, fascismen och Mussolino i varje kapitel. Mussolino ville ha makten för dess egen skull, inte av ideologisk övertygelse. Faran med "en sådan total avideologisering, låtsad enighet och politik för politikens skull" är en lärdom av Mussolinoepoken enligt Göran Hägg, och jag kan inte annat än hålla med honom. För en levande demokrati krävs att vi inte låtsas det finns en politik som är bra för alla. De besuttna förlorar ekonomiskt på jämlikhet, även om de vinner ett tryggare samhälle.

När Fredrik Reinfeldt säger att han vill vara hela folkets statsminister (kanske inte ordagrant men i andemening) är det sant formellt men inte i praktiken. Högern kan aldrig företräda hela folkets intressen. Vänstern inte heller, men betydligt fler än högern. Bättre att rakryggat stå för konflikter. Ta "valfriheten", som marknadsförs som en reform för alla men som främst gynnar kapitalet. Förlorare är de som inte har resurser att ta för sig. Och anställda som tvingas till entreprenader med sämre anställningsvillkor eller arbetslöshet. Det slår hårt mot lågutbildade kvinnor. Otrygga visstidsanställningar och bemanningsföretag brer ut sig, meddelarfriheten gäller allt färre. Tystnaden på arbetsplatserna ekar.

Vad vänstern behöver är att trovärdigt visa vårt alternativ för arbetsmarknaden, ekonomin och välfärden. Vi behöver en ekonomisk politik som investerar i framtiden, klimatsmarta lösningar för trafik, bostäder etc. På arbetsmarknaden ska fasta anställningar och heltid vara norm eftersom det ger trygghet åt de enskilda och möjlighet till en kreativ utveckling av verksamheterna. Både i näringslivet och offentliga sektorn.

Men det räcker inte med att vi föreslår en återgång till det gamla, utan det krävs en genomgripande förnyelse där vi tar vara på alla medarbetares kompetens. Inte minst de stora kvinnogrupperna i välfärden, som idag sliter ut sig i förtid. Kortare arbetsdag till en början för de som jobbar i de fysiskt tunga vårdjobben. Och ingen ung människa ska gå långtidsarbetslös. Brukarinflytandet ska förstärkas genom brukarrevisioner, brukarråd etc. Allas förmågor ska tas till vara. Förstås ska vinstintressena bort från vården, omsorgen och skolan.

Vi behöver helt enkelt en ny medbestämmandereform. Som står för att den verkligen tar makt ifrån vinstdrivande kapital och detaljstyrande politiker. Kanske genom inspiration från norska modellkommuner och försök med modellarbetsplatser i Sverige. Från politiskt håll ska vi sätta övergripande uppföljningsbara mål, ge tillräckliga resurser och ha en effektiv uppföljning. Vi ska välkomna kritik. Politiker och chefer ska stå för jämställdhet och demokrati. Medborgarna ska kunna syna och påverka genom öppna budgetprocesser och revisioner. Sedan ska de anställda göra jobbet!

Inga kommentarer: