måndag 4 juli 2011

Feministiskt perspektiv om friskolereformen

Tar mig tid att läsa igenom de senaste numren av nättidningen Feministiskt perspektiv, läsvärd och rekommenderas! Läsningen ger alltid nya tankar och gör att jag ser världen lite mer ur ett feministiskt perspektiv.

Läser med intresse artikeln "Oreglerade vinstuttag i skolan unikt för Sverige" som refererar till rapporten Mångfald eller Enfald – Framtiden efter Friskolereformen som getts ut av Timbro och Sektor 3.

Ämnet handlar inte direkt om feminism, men visst är det svårare att styra och kontrollera att privat drivna skolor jobbar med jämställdhet än kommunala skolor. Så den feministiska vinkeln finns. Alltid.

Dagens skolkoncerner är en konsekvens av friskolereformen, något som friskoleidealisterna aldrig förutsåg. Enligt rapporten förstod mångfaldsivrarna sig inte på marknadskrafterna ... Fan tro´t men resultatet är att andelen skolor utan vinstsyfte har minskat kraftigt.

Som andra privatiseringar eller avregleringar som det så vackert kallas är friskoleretoriken högtravande och närmast idealistisk i stark strid med den krassa verkligheten där kapitalets jakt på vinst aldrig ljuger.

Oreglerade vinstuttag är unikt för Sverige. Tänk om friskolereformen föregåtts av en parlamentarisk utredning, kanske vi sluppit avarterna, eller kors i taket: begripit att skolan drivs bäst i samhällets regi!

Inga kommentarer: