fredag 22 juli 2011

Mänskliga rättigheter är en helhet

Läser Norran, Karl Rydå som i dagens ledare hävdar att tillgång till mat och vatten inte borde vara mänskliga rättigheter. Det är nämligen inte specifika mänskliga utan djuriska behov. Som om de behov människor har som biologisk varelse inte skulle vara viktiga för trygghet och överlevnad!

Enligt Rydå urholkas "rätten till liv, frihet och egendom" om man upphöjer andra politiska mål till denna nivå, och menar att man ändå kan anse att rätten till bostad, arbete, sociala skyddsnät är viktiga. Självfallet graderas de materiella behoven ner med Rydås resonemang.

Utan mat för dagen och husrum för natten orkar många människor inte strida för sina politiska rättigheter, utan måste använda alla krafter för att skrapa ihop det mest nödvändiga. Barnen går knappast i skolan.

Självfallet hör de politiska och medborgerliga respektive de sociala, ekonomiska och kulturella rättigheterna ihop. Att vara människa är en helhet. För mig skulle kraften i de mänskliga rättigheterna urholkas om de inte omfattar de grundläggande materiella och kulturella behoven.

Inga kommentarer: