måndag 18 juli 2011

Vänster om!

"Det nya klassamhället" beskrivs i det sista kapitlet i Bengt Ericsons bok "Den nya överklassen. En bok om Sveriges ekonomiska elit." som belönar sig med bonusar och löner som de inte har förtjänat medan sjuka och arbetslösa får hanka sig fram med en urholkad ersättning. Om de ens blir berättigade till den socialförsäkring de jobbat in.

Författaren beskriver att nästan halva Sveriges befolkning saknar "reellt, personligt skyddsnät" och tvingas förlita sig på dyrbara sms-lån, nödhjälp från kyrkan och socialbidrag när socialförsäkringarna inte håller måttet. Under många år har folket betalat in skatt samtidigt som överklassen kunnat roffa åt sig ofantliga belopp, utan att skatta mer än nödvändigt. Med deras mått mätt. Med den politiska maktens goda minne minne.

Bengt Ericsons recept för att återuppbygga det söndervittrande samhällskontraktet övertygar däremot inte. Trots inblick i elitens ekonomiska excesser, kapitalägare som topptjänstemän, sätter han hoppet till att företagsägare "av kött och blod" och eliten själv ska ha omsorg om marknadsekonomin. I rädsla för dålig arbetsmoral, orolig arbetsmarknad och ve och fasa, fondsocialism!

Efter att ha läst Ericsons bok, frågar jag mig vem som tror att miljardärerna har förmåga till omsorg om mer än egna privata behov? Jag har mycket större tilltro till människor som inte skor sig på andra.

Här måste den breda vänstern visa hur solidariska lösningar som är praktiskt genomförbara både minskar inkomst-, förmögenhets- och klimatklyftan och därmed ökar tryggheten för alla. I hela världen. För kommande generationer.

Inga kommentarer: