måndag 11 juli 2011

De 291

De är 291 personer, (åtminstone 2008), kanske något färre idag. De bor på Djurgården och Östermalm, Lidingö och Djursholm. Eller på landet i Sörmland. England är också en tänkbar adress.

Semestrar gör de i Båstad och Torekov. Eller Bohuslän och Dalarö. Solar på Maldiverna och Mauritius. I Åre eller Verbier åks skidor. Jagar gör de för att roa sig, männen är med i mer eller mindre hemliga ordenssällskap, helst under kungens beskydd.

Ni har gissat rätt: det är Sveriges ekonomiska elit, med en finansiell förmögenhet på minst 100 miljoner. Som Bengt Ericson skriver i Den nya överklassen. En bok om Sveriges ekonomiska elit. "Man skulle med lätthet kunna placera den i riksdagens plenisal och ändå få 58 tomma stolar över."

De 291 personerna bor, arbetar och roar sig med sina likar. Faktiskt lever de inte helt isolerade, lågavlönade personer rör sig till exempel i deras hem! Inte som gäster förstås, snarare som hushållerskor och städare.

På semestern skiljs dock vägarna, medan eliten kan åka bort och koppla av får de som tjänar minst stanna hemma. Detta drabbar barnen hårt. Många föräldrar har inte råd att åka på semester idag, trots att de har arbete.

Halvvägs inne i Ericsons bok känner jag mig vimmelkantig över inblicken i de rikas värld. Så långt från människors kamp för jobb, bostad, sjukpenning, försörjningsstöd, ha råd med semester, klara sig på pensionen.

Och orättvisan ökar. LO har jämfört lönen för 200 personer med störst makt i Sverige med en genomsnittlig industriarbetare. 1950 tjänade makteliten 25 gånger mer än industriarbetaren jämfört med 51 gånger mer 2007!

Detta är Sverige av idag. Där alliansen regerar så det står härliga till och klassklyftorna är avgrundsdjupa. Vänstern bara måste upp på banan igen! Vi måste bli många fler som reagerar. Tillsammans är vi starka!

Inga kommentarer: