måndag 22 augusti 2011

Årsta - hyresgäster göre sig inte besvär!

Alliansen pratar vackert om mångfald i boendeformer men den målsättningen verkar glömd när det kommer till Årsta. I ärende efter ärende som stadsdelsnämnden yttrar sig över har det föreslagits bostadsrätter eller en majoritet av bostadsrätter.

Andelen bostadsrätter i Årsta har skjutit i höjden medan andelen hyresrätter mer än halverats. Statistik från Utrednings- och statistikkontoret mellan 1990 och 2010 visar att andelen bostadsrätter ökat från 41,7 till 73,2 procent medan andelen allmännyttiga hyresrätter minskat från 29,4 till 13,2 procent och andelen övriga hyresrätter minskat från 28,9 till 13,6 procent.

Till och den borgerliga majoriteten i stadsdelsnämnden har hållit med om att det även behöver byggas hyresrätter i Årsta, ändå fortsätter exploateringskontoret att föreslå markanvisningar till bostadsbolag som vill bygga bostadsrätter.

Nu på augustinämnden behandlar exploateringsnämnden till exempel ett förslag om en marknadsanvisning till Veidekke för bostadsändamål vid Kolsnarsvägen och Långhalsvägen i Årsta. Inte oväntat vill bolaget upplåta bostäder med bostadsrätt!

Att bostadsrätterna ökat dramatiskt beror också på utförsäljningen av allmännyttan. Det är en borgerlig bostadspolitik som skapar dessa områden, som utestänger människor som inte har kapital att köpa en bostad för. Valfriheten som är så omhuldad i andra sammanhang ska tydligen inte gälla i Årsta?

Inga kommentarer: