söndag 21 augusti 2011

Bygg på det som är bra i Rågsved

En ny USK-rapport om Rågsved på stadsdelsnämndens dagordning nästa torsdag visar att trivseln i området hos dem som svarat på enkäten är väldigt låg och att förankringen i Rågsved är mycket låg. Dåligt rykte och slitet centrum hör inte oväntat till det som upprör. Att det bästa med Rågsved är lägenheterna, kommunikationerna och närheten till grönområden är inte heller överraskande.

Rapporten kan inte användas för att generalisera för vad boende i Rågsved tycker om sitt område, men kan säkert bidra i arbetet med att öka trivseln och tryggheten.

För att öka stabiliteten i Rågsved räcker det inte med aktiviteter och sysselsättning, utan det krävs bestående satsningar som upprustat centrum, skolor i toppklass och konstgräs på Rågsveds bollplan. Vi måste också utveckla det som Rågsvedsborna gillar, till exempel allmännyttan, förlänga tunnelbanan till Älvsjö, stoppa byggplanerna på koloniområdena och göra friområdet till Ekopark syd.

För att skapa trygghet räcker det inte med polis. Anonymitet och rädsla måste mötas genom att arbeta för att stärka banden mellan boende och bygga vidare på arenor som finns för möten mellan människor. Vi kan också inspireras av det goda exempel som föreningen Musketörerna är och koloniområdenas integrerande funktion.

Inga kommentarer: