tisdag 23 augusti 2011

(V)i kan (V)i vill (V)i törs - Jonas Sjöstedt i Rågsved

Ikväll var Jonas Sjöstedt inbjuden till medlemsmöte med Vänsterpartiet i Vantör, Enskede och Årsta. Det var inte hans första besök i Rågsved, redan som 14-åring hade han varit här och lyssnat på Grisen skriker! Och nu rätt många år senare kom han hit som en av våra fyra partiledarkandidater.

Jonas vill förvalta arvet efter CH Hermansson, genom att använda marxismen som verktyg för analys av vår tid, vara öppen mot nya sociala rörelser, utforma en egen socialistisk politik och alltid försvara demokratin, oavsett övrigt samhällssystem. Den programförklaringen gillades!

Sen frågades det om allt mellan himmel och jord. Om kultur, offentlig sektors förnyelse, reformism, klimat, 6-timmarsdag, försvar, bostadssegregation, feminism, socialism i ett land, SD, ensamkommande flyktingbarn, dubbelt ledarskap, svårigheten att ta del av partistyrelsens protokoll, förankring av partistyrelsens beslut, partiskatt.

Jonas svarade bra, även om han inte har svar på allt! Där han inte visste kom förslag om hur vi kan jobba fram en bra politik. Och hans taktik för att sticka hål på SD:s falska "underdog"-roll var strålande! Vi fick också veta att Jonas ställer upp som kandidat utan förbehåll, gärna som en part i en dubbel ledning och som en partiledare.

Eminente mötesordföranden Per Sundgren kokande avslutningsvis ner debatten till vänsterpartiets uppgift att föra en politik för jämlikhet, minskade inkomstklyftor, minskad bostadssegregation, ökad jämställdhet och klimaträttvisa. Allt hänger ihop. Med Jonas ord, Vänsterpartiet ska ta sig plats i politiken, visa vad vi vill, våga vara annorlunda.

Inga kommentarer: