söndag 7 december 2008

Drömmen om en annan stad

Glad igen, Vänsterpartiet är Sveriges tredje största parti enligt Demoskop idag. Fast har vi fått ökat väljarstöd på grund av vår utmärkta politik, eller för att Mona Sahlin och språkrören i miljöpartiet varit stygga mot oss ... Råg i ryggen ger höjda siffror, men de kan dala igen, om vi inte är tydliga med vad vi vill, rör oss bland människor, diskuterar och gör politik av våra erfarenheter. Själv är jag glad åt arbetsgruppen med s, v, mp som ska handla om storstadspolitik, där finns mycket att göra. Inga nya projekt och kortsiktiga så kallade satsningar.

Jag hoppas vi kan tänka nytt om idéer som gör att alla stadsdelar i våra storstäder blir bra hemorter, bra uppväxtplatser, bra ställen att åldras på. Att alla kan säga sin adress med stolthet, att ingen behöver byta namn för att få jobb, att alla känner samhörighet i sin del av staden.

Det gäller att vända på steken. Göra nåt bra av det som inte är status. Gör de kommunala skolorna till internationella skolor med bra resurser. Ge hyresgäster makt i sina områden, portvakter som brygger över anonymitet, kulturhus, simhallar, fotbollsplaner. Dela de största stadsdelsnämnderna i Stockholms förorter. Prova områdesstyrelser.

Profilera de små förortscentrumen mot småföretag och kooperativ inom hantverk, konst, musik, teater, miljöteknik, sport, andrahandskläder etc. Det nya häftiga ska finnas i förorterna, som blir nya centrum. City blir ute. Bind samman allt med spårväg, så får vi en otroligt intressant stad där varje station har något speciellt att bjuda på - för alla!

Inga kommentarer: