söndag 15 september 2013

Enskede-Årsta-Vantör får låga betyg på kulturens område

En rykande färsk medborgarundersökning i Stockholms stad är ingen glädjande läsning för alliansen. Så här ser resultaten ut i Enskede-Årsta-Vantör på kulturens område:

37 % tycker att barn och unga kan ta del av kultur t.ex gå på teater, gå på bio, lyssna på musik, i stadsdelen, jämfört med 48% i staden och 83 % på Södermalm.
36 % tycker att vuxna kan ta del av kultur, jämfört med 51 % i staden och 91 % på Södermalm.

45 % tycker att barn och unga kan utöva kultur själva eller i föreningsliv och studieförbund, jämfört med 51 % i staden och 72 % på Södermalm.
38% tycker att vuxna kan utöva kultur själva eller i föreningsliv och studieförbund, jämfört med 50% i staden och 83 % på Södermalm.

På det hela taget tycker 31% i Enskede-Årsta-Vantör att kulturlivet i stadsdelen är bra, jämfört med 46% i staden och 79% på Södermalm. 
När det gäller Stockholms kulturliv är folk nöjdare, 76% jämfört med 79% i staden totalt och 86% på Södermalm och Östermalm. I Enskede-Årsta-Vantör går siffrorna stadigt ner, 2011 var 80% i Enskede-Årsta-Vantör nöjda, 2012 var 77% nöjda och som sagt 76% 2013.

Den kulturella segregation klyver staden, där Södermalm leder elitserien och förorterna harvar i korpserien på sin höjd. Kulturhuset Cyklopen är därför mycket välkommet i Vantör, när det invigs nästa lördag. Men inte är det stadens förtjänst, som borde arbeta för att utjämna skillnader, nej, det är ideella krafter som trots mordbrand och motgångar kämpat vidare för kulturhuset.

Inga kommentarer: