måndag 29 december 2014

Det får aldrig bli anständigt att hålla på SD

Hur ska Sverigedemokraterna bemötas, så att deras växande väljarstöd minskar? I grunden handlar det om att stå upp för alla människors lika värde, i alla lägen, i skolan, på jobbet, där människor möts. Det handlar om folkbildning, att människor från höger till vänster måste bli medvetna om hur saker hänger ihop. Och att det är en farlig väg att gå med SD, som ställer folk mot folk. 

De som röstar brunt på grund av ekonomiska skäl, som verkligen tror att invandringen sänker pensionerna, försämrar äldreomsorgen och urholkar a-kassan. Ja, de bör kunna ändra inställning om vi lyckas genomföra en pedagogisk politik som fördelar om från högavlönade till lågavlönade, från de som jobbar till sjuka och arbetslösa, från kapitalstarka till medellösa, från män till kvinnor, till ensamstående mammor. Ökad ekonomisk trygghet minskar behovet att hitta syndabockar.

De andra, som gått från moderaterna, bor i innerstaden, kan knappast ha ekonomiska skäl att rösta brunt. Rädslan för det främmande är inte unik för Sverige. SD är i grunden inte emot invandring för att det skulle kosta. SD är emot invandring för att de är emot invandring. Partiet är sprunget ur nynazistiska rörelser, som bygger på övermänniskoideal. Alla humanister har ett oerhört ansvar för den fortsatta utvecklingen i landet. Trygga människor behöver inte slå mot andra. Det får aldrig bli anständigt att hålla på Sverigedemokraterna. Historien förskräcker.


Inga kommentarer: