torsdag 25 december 2014

Gemensam jul kräver varken pass eller plånbok

Gemensam Jul i Rågsved är en folkfest som vi firar för 33:e året i Folkets Hus. Här finns plats för alla. Här behövs varken pass eller plånbok. Våra äldre Rågsvedsbor som idag bor på servicehuset och våra allra yngsta nyinflyttade möts några timmar på julafton. Utflyttade Rågsvedsbor kommer tillbaka år från år. Inbodda Rågsvedsbor gör detsamma. Folk från trakten runtomkring hittar hit. Volontärer från hela stan tar med sina familjer. Många är trötta på den kommersiella julen och vill göra något meningsfullt för andra människor. Musketörerna tar hand om maten som blir kvar, till sitt fortsatta firande. Det underbara är att festen hela tiden utvecklas, genom förslag och insatser från våra volontärer. Många kommer tillbaka år från år, andra kommer ett år och får en upplevelse för livet.

I år hade vi för första gången ett riktigt bra sortiment av vegansk mat, tack vare ideella insatser från unga människor i Vantör som lagade mat i köket hos Fria Teatern i Högdalen. För övrigt hörde vi av gästerna att de tyckte att maten var om möjligt bättre än förra året, vilket jag kan instämma i utifrån den jultallrik jag själv hann äta. Som jag skrev inatt på Facebook var vi minst 525 personer. Troligen rekord i deltagande åtminstone sedan 2007 då jag började. Med tanke på att en del gäster nog inte registrerades kan vi ha varit upp till 550 personer, varav minst 445 gäster, 53 volontärer, många artister och medverkande från Svenska Kyrkan, personal från Rågsveds Äldrecentrum som följde med pensionärerna därifrån samt styrelsemedlemmar och anställda på Rågsveds Folkets Hus.


I år hade vi också för första gången julklappar från Skokartongsapellen, som förmedlats av två av våra duktiga volontärer. Så vi kunde dela ut ca 250 julklappar till vuxna och ca 3-400 julklappar till barn i olika åldrar. Att det var populärt är ett understatement. Stort tack till alla som skänkt julklappar och gjort Gemensam Jul ännu roligare. Nu väntar vi med spänning på fotografierna av julfirandet och resultatet av intervjuerna som gjordes av volontärer, varav en för övrigt var Äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom som gjorde debut på Gemensam Jul. Alla volontärer är varmt välkomna till utvärderingsmöte den 8 januari för att vi ska fånga upp förslag på förbättringar. Vi ses!


Inga kommentarer: