söndag 7 december 2014

Rågsved brinner också av engagemang

Inatt brändes bilar i Rågsved och Hagsätra. Många människor blev skrämda, helt förståeligt. Enligt Aftonbladet var det en planerad hämnd mot myndigheterna, på grund av ilska mot att en person mot sitt nekande dömts till ett långt fängelsestraff. Enligt ungdomarna som jag och Hanna Jokio från S träffade ikväll på ungdomsgården var orsaken till bränderna en helt annan - att de unga inte har någon lokal att vara i. Jag som idag talat med flera äldre som fått se sina bilar nedbrända, sa ifrån om att en sådan koppling ju är helt missriktad, om det nu skulle vara så. Mindre pengar till fritiden helt enkelt. 

Vi i stadsdelsnämnden har uppvaktats av unga från både Östberga, Dalen och Rågsved om lokaler, då de över 18 år inte får vara på fritidsgården. Det finns medborgarförslag från Dalen med flera förslag om bland annat lokal och ungdomsjobb, vilket stadsdelsförvaltningen håller på att utreda. I Rågsved har de unga fått tillgång till fritidsgården en kväll per vecka, parkleken Rågdalen en kväll per vecka och idrottshallen i skolan en kväll per vecka. En bra början tycker vi, men för de unga går det för långsamt. Vi vill förstås att det ska gå snabbare också, men försökte förklara varför det kan dröja.

Att träffas så här är ju det fina med att vara stadsdelspolitiker. Vi fick möta frustrationen över att Rågsved aldrig får konstgräs på bollplanen bakom centrum, över de märkliga gröna kullarna som staden anlagt i etapp 1 av Rågdalen, att trätrallar belyses på kvällarna i området som kallas etapp 3 av Rågdalen men lilla konstgräsplanen saknar lyse efter 22. I grunden handlar det om att beslut fattas för långt ifrån folket. Vore bättre om stadsdelsnämnden fick mer att säga till om, som vänsterpartiet vill, eftersom vi har bättre uppfattning om de lokala behoven.

Vi är till exempel många som är besvikna över att det inte blev utegym i etapp 3. Det tyckte ungdomarna också hade varit bra. Jag berättade att det varit samrådsmöte om etapp 3, faktiskt på ungdomsgården, men att besluten på exploateringskontoret ändå inte gick i den riktning många av oss ville. Mötet slutade med att de unga ville träffa nya stadsdelsnämnden när den har börjat. Och jag lovade kolla lyset över bollplanen.

Inga kommentarer: