torsdag 17 september 2009

Barnen förlorare på avknoppningspolitiken

De privat drivna förskolornas misslyckande i Årsta debatterades på kvällens stadsdelsnämnd, både de stora barngrupperna, uttagen av övervinster och andra kvalitetsbrister.

Att föräldrar röstar med fötterna och flyttar barnen till kommunala förskolor stämmer med marknadslogiken, men med förskolorna i Årsta 1 kvar i kommunen hade barnen inte behövt byta förskola. Vinsten hade kunnat sparas i en resultatfond eller användas för att köpa leksaker, förbättra lokalerna, utbilda personalen och så vidare.

Nu går flera miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till en privat företagare. En liknande misshushållning med den kommunalt finansierade förskolepengen är ägarbytet av en privat förskola i Årsta, som ledde till omfattande protester och att föräldrarna flyttade barnen. Vem som helst kan tydligen få driva en förskola, tjäna pengar riskfritt med kommunal finansiering.

Debatten visade tydligt att argumenten om avknoppning för att öka mångfalden var ihåliga. Avknoppningen medförde minskad mångfald, genom att nästan alla förskolor i Årsta 1 blev privata. Bara en paviljong med hög hyra lämnades kvar till kommunen att driva. Privatisering är huvudsak för de borgerliga partierna och honnörsordet mångfald är bara en bisak.

Inga kommentarer: