söndag 27 september 2009

Framtidsfråga nr 1

DN har haft sin serie med fem framtidsfrågor i olika ämnen för att påverka utvecklingen i liberal riktning, dock har man enligt Peter Wolodarski glömt "utsattheten i miljonprogrammets bostadsområden". Den diskussionen bör enligt PW inledas "här och nu, inte om ett eller två år."

Det är rätt typiskt att DN:ns ledarsida glömde förorterna, deras skribenter lever säkert i en annan verklighet. Det är också typiskt att man inser att man glömt först när det brinner till i bokstavlig mening och människors desperation tar sig fysiska uttryck. Men jag håller med om att vi måste prata framtid, och jag försöker bidra genom att skriva om frågor som kan påverka utvecklingen i radikal riktning. Därför jag bloggar om Rågsved, Vantör och Enskede-Årsta-Vantör.

En framtidsfråga för Rågsved är vad de små barnen får med sig i bagaget från samhället. Idag finns fantastiska kommunala förskolor som arbetar med barns inflytande, jämställdhet, språk, föräldrasamverkan och en hållbar värld så att jag blir både stolt och rörd. Här kan barn från alla länder samlas oberoende av religion och börd, och få börja det spännande livslånga lärandet.

Ett hot mot denna goda början i Rågsved är de religiösa förskolorna och vårdnadsbidraget som de mörkblåa har infört och som är förödande för barn med utländsk bakgrund. Barn går miste om språkträning som de behöver inför skolstart, flickor och pojkar går miste om en möjlighet att utvecklas som individer, familjer går miste om en möjlighet till ökad integration i det svenska samhället och kvinnor går miste om möjligheter till arbete och pensionsgrundande inkomst.

Så min framtidsfråga nr 1 i Rågsved är att främja de kommunala förskolorna, avskaffa vårdnadsbidraget och ställ samma krav på privata förskolor som kommunala när det gäller att följa läroplanen. Bannlys religiös påverkan, upprätta normer för förskollärartäthet, storlek på barngrupperna och använd genuspedagogiken för att ge flickor och pojkar samma chans i livet!

Inga kommentarer: