lördag 26 september 2009

Överklassen smiter från ansvaret

Nackdelen blir att man blir isolerad från allt. Allt har blivit nedlagt.
Förr var det jättefint här, nu är det otäckt. Men i Äppelviken och på Lidingö tar de väl inte emot invandrare. Ingen som jobbar i stadsdelsförvaltningen bor här i Rågsved, ingen politiker bor här, ingen bryr sig om förorterna.

Detta är röster från Rågsved i en DN-artikel idag med rubriken "Segregationen ökar stort i invandrartäta förorter". Själv boende i Rågsved sedan början av 80-talet och lokalpolitiker anser jag att orsakerna är strukturella. Segregationen beror inte på att det har byggts för lite bostadsrätter i röda Rågsved som moderata borgarrådet Joakim Larsson vill göra gällande, utan på att det har byggts för lite hyresrätter i moderata Gamla Enskede.

Segregationen är resultatet av en mångårig politik, där man inte har brytt sig om att se till att alla stadsdelar och alla kommuner i länet tar sitt ansvar för att bygga hyreslägenheter som alla har råd att bo i. Det har lett till att nyanlända till Stockholm utan kapital har fått bostäder i Rinkeby, Rågsved och Skärholmen, och inte i Äppelviken, Mälarhöjden och Gamla Enskede.

Det är den lågavlönade arbetarklassen som har fått ta på sig hela samhällets ansvar för välkomnandet av våra nyanlända svenskar i samhället och där den högavlönade överklassen och den välmående medelklassen har smitit på det mest upprörande sätt.

Att Joakim Larsson nu säger att han vill se en blandning av människor i alla stadsdelar är inte så lite fräckt. Dags för självkritik! Den dagen Larsson öppnar upp segregerade vita medel- och överklassområden för låginkomstagare och arbetarklass kan jag möjligen tro att han menar lite allvar.

2 kommentarer:

Jonas Lundgren sa...

Hej Rosa

Personligen tycker jag att du har en poäng med vad du skriver. Dock har du fel i sak. Lidingös kommunstyrelse fattade beslut för någon månad sedan om att man skulle ta emot 150 flyktingfamiljer under de kommande tre åren. Det är illa att hänga ut människor utan att veta hur det ligger till.

Okunskapen om hur det står till i Lidingö, Täby-Danderyd, Vaxholm och liknande är stor i Vänsterpartiet. Men man drar sig för att fråga oss, Vänsterpartiet Lidingö, Vänsterpartiet Täby-Danderyd, Vänsterpartiet Vaxholm. Varför? Är det månne så att man inte vill veta och därför sprider osanningar om våra kommuner och därmed nedvärderar sina kamraters arbete i dessa kommuner.

Vill du veta mer om hur det ser ut i Lidingö är en bra idé att läsa Värdlen-Sverige-Lidingö, en lokalpolitisk blogg med vänsterperspektiv, att prata med Ida Luther Näsholm i Vänsterpartiets DS i Storstockholm, som är lidingöbo eller med mig, som sitter i Vänsterpartiet Storstockholms kulturutskott och i styrelsen för Vänsterpartiet Lidingö.

Kamratligen
/Jonas Lundgren
Kulturutskottet
tillika Lidingöbo

Rosa sa...

Hej Jonas
Jag bloggade för tre månader sedan om en DN-artikel, där några Rågsvedsbor nämner bl.a. Lidingö. Det är bra att Lidingö därefter har beslutat att ta emot flyktingar.
Tack för tips om er lokala blogg!
God fortsättning
Rosa