lördag 26 september 2009

Rågsvedsbo, kräv din rätt!

En stark lokal identitet är viktig för den goda staden säger fotbollsforskaren Torbjörn Andersson i tidningen Öppet Hus. Fotbollslaget är något att samlas kring som stärker känslan för ett samhälle, kanske starkast i gamla industristäder. Andra städer har en stark identitet som bygger på kultur, arkitekttur eller natur.

Kommer direkt att tänka på min födelse- och uppväxtstad, industristaden Skellefteå, som har ett ishockeylag som stärker känslan för hemstaden. Något som förenar, att glädjas åt i uppgång och sörja med i motgång. Tänker också på Rågsved, min hemort sedan åttiotalet, där infödda svenskar flyttar i takt med att nyinvandrade svenskar flyttar in. Här har vi föreningslivet, Ung utan Pung, Rågsveds Folkets Hus, Rågsveds IF men hur långt räcker det?

Torbjörn Andersson tror att flertalet människor vill bo på ett ställe som de själva gillar och som uppskattas av andra. Flera jag känner gillar Rågsved, för naturen och människorna. Däremot gillas inte Rågsved av alla eller av andra. Människor som kan välja flyttar härifrån eller flyttar inte hit, delvis på grund av fördomar. Jag menar att Stockholms stad måste satsa på att Rågsved inte bara ska gillas av oss som bor här av fri vilja utan även av dem som inte haft något val och av andra som har ett val.

Vad vi behöver är långsiktiga satsningar som lyfter Rågsved och Vantör permanent. Under Ytterstadssatsningen hade vi långt gående planer och önskningar om att få en innebandyhall i Rågsved. Under Stadsdelsförnyelsen hade Vantörsborna långt gående planer och önskningar att få en skatepark till Högdalstopparna. Nu verkar skateparken schabblas bort av borgarna.

Snart kommer medborgardialogen till Rågsved, som ett led i nya Söderortsvisionen. Dialogen kommer efter beslutet, det säger allt om vilken vikt den borgerliga majoriteten lägger vid människors delaktighet, men ändå. Jag hoppas Rågsvedsborna stormar ner från höghusen på Gillerbacken och Ervallakroken och Askersundsgatan och in i Rågsveds Folkets Hus den 23 november klockan 18:30 till 20:30 och säger sin mening och kräver sin rätt!

Inga kommentarer: