fredag 18 juni 2010

Skolan ska inte vara en handelsvara

Nej, Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, alla politiker säger inte att vinstdrivande skolor är bra, apropå ditt citerade uttalande i dagens DN "Så ska EQT göra vinst på friskolor". Vänsterpartiet är som enda riksdagsparti klart och tydligt emot vinstdrivande skolor.

Precis som du och Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, är vi vänsterpartister upprörda över att man handlar med skolan som med värdepapper och fastigheter och att vinsten inte går tillbaka till eleverna, utan kan hamna i skatteparadisen.

Riskkapitalbolaget EQT är i DN helt öppna med att de räknar med att kunna göra en vinst uppåt 25 procent av satsat kapital när det blir dags att sälja Academia, med 45000 elever, 2500 anställda i över 100 skolor i Sverige.

Ja, Metta Fjelkner, det är verkligen dags att göra något, debatten om friskolor måste fördjupas inför valet.

För några dagar sedan bloggade jag också om friskolor och fick kommentarer från en förälder som haft sin dotter i Jensens skolor, där det inte fanns en matsal och lunchkupongerna bara räckte till McDonalds. Annat som saknas i många friskolor är slöjdsal, bibliotek, gymnastiksal, skolgård och tillräckligt många utbildade lärare.

Idag gäller inte samma kvalitetskrav på alla förskolor och skolor, det är ett avgörande skäl till att de privat drivna förskolorna och skolorna kan ta ut vinst från den skattefinansierade skolpengen.

Med lika höga kvalitetskrav och kraftigt utökade resurser för att följa upp att kvaliteten upprätthålls, kan inte vinsterna skena iväg och det blir inte lika intressant att driva en skola. Åtminstone inte för dem som inte har alla elevers rätt till kunskap som enda drivkraft.

Men det räcker inte med lika kvalitetskrav för att få likvärdighet, privat drivna verksamheter har inte meddelarskydd och allmänhetens insyn är starkt begränsad. Så även denna lagstiftning måste ändras. Skolans värld är för viktig för att handlas med eller döljas bakom sekretess.

Inga kommentarer: