måndag 7 juni 2010

Understrykningar, kapitel 15

Mina understrykningar i femtonde kapitlet, Jämlikhet och hållbarhet, i boken Jämlikhetsanden, för att inspirera till förändring

"Hur skulle en större jämlikhet och en politik nriktad på att minska koldioxidutsläppen kunna förenas?"

"Alltsedan Brandtrapporten år 1980 har det hävdats att social och miljömässig hållbarhet håller ihop."

"Om de rika är de värsta syndarna så måste botemedlet av rättviseskäl påverka dem hårdast."

"Eftersom energisparande innovationer betyder att vi kan konsumera mera, fungerar de på samma sätt som ekonomisk tillväxt. Genom att de för varje ny utsläppsnivå ger oss högre materiell levnadsstandard, slukas mycket av utsläppsbesparingarna av den högre standarden."

"Då vi uppfyllt de basala behoven spelar ägodelarna i sig mindre och mindre roll. Istället används de mer ocg mer för vad de säger om sina ägare."

"Om en minskning av koldioxidutsläppen innebär att vi måste radikalt begränsa den ekonomiska tillväxten i de rika länderna så är det viktigt att vi vet att detta inte betyder att vi offrar förutsättningar av den verkliga livskvaliteten - den livskvalitet som har verklig betydelse och som mäts i hälsa, lycka, vänskap och samhällsliv."

"För att ta itu med klimatförändringen krävs ett globalt samarbete av aldrig skådat slag ..."

"... om ett samhälle ska svetsas samman måste den politiska inriktningen uppfattas som rättvis och inkomstskillnaderna minskas."

Inga kommentarer: