onsdag 2 juni 2010

Understrykningar, kap 10

Mina understrykningar i tionde kapitlet, Våld - att vinna respekt, i boken Jämlikhetsanden, för att inspirera till förändring

"Samtidigt som det är mycket få som verkligen drabbas av våldsbrott, påverkar rädslan för våld livskvaliteten för många fler. Denna rädsla drabbar i oproportionerligt hög grad de utsatta - fattiga, kvinnor och minoritetsgrupper."

"Liksom fallet är bland unga mödrar - där det är de missmodiga och missgynnade som oftast blir tonårsmödrar - är det fattiga unga män från eftersatta områden som löper störst risk att bli både offer för och utövare av våld. Varför är det så?"

" ... männen kämpar om status. Det förklarar inte bara varför känslan av att bli avsnoppad, hånad och förödmjukad är den vanligaste utlösande faktorn till våld, utan också varför det mesta våldet äger rum mellan män - män har mer att vinna eller förlora på att ha (eller misslyckas att få) status."

"Ojämlikhetens inverkan på våld är till och med bättre fastställd och accepterad än de andra verkningar av ojämlikhet som vi diskuterar i denna bok."

"I mer ojämlika samhällen upplever barnen mer mobbning, slagsmål och konflikter."

"Våldsbrottsligheten ligger på en lägre nivå i områden som har bättre sammanhållning, där de boende har nära band och vill verka för det allmännas bästa, även om man tar hänsyn till sådana faktorer som fattigdom, tidigare förekomst av våld, koncentration av immigranter och stabilitet i boendet. I USA har fattiga områden blivit getton som är avskärmade ifrån och nonchalerade av de bättre ställda som flyttar därifrån."

"Våld är följdaktligen en reaktion på att bli missaktad, att bli förödmjukad och att `förlora ansiktet`och det är vanligen en manlig reaktion på dessa utlösande faktorer."

"Sammanfattningsvis kan vi se att sambandet mellan ojämlikhet och våld är starkt och konsekvent

Inga kommentarer: