lördag 14 maj 2011

25 maj startar V-Vantör kongressdiskussionerna

Tänker ofta på att Vänsterpartiets låga opinionssiffror sällan diskuteras i våra egna led. Som vore det en naturlag ligger vi på våra 5 plus minus 1 procent i opinionsundersökningarna. Det är tröstlöst, vi måste ta nya tag i ledning, tilltal, organisation och i en del politiska frågor, om vi ska ha betydelse i svensk politik. Framtidskommissionen räcker inte.

För folket verkar inte räkna med Vänsterpartiet. I tider när många har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av arbetslöshet och sjukdom stiger inte våra siffror, trots att vi utropat oss till välfärdspartiet.

I tider av klimatkris där vi både har en genomtänkt miljöpolitik och en ekonomisk politik som gynnar miljön eftersom vi strävar mot mer offentlig konsumtion än privat, är vi inte intressanta för väljarna.

När jämställdheten går i fel riktning på grund av regeringens skattesänkarpolitik, stiger inte våra siffror, trots att vi var det första feministiska partiet har vi inte klarat att förvalta det arvet.

Fast alla vet att vi står för rättvisa är inte väljarna intresserade. I Demoskop för maj hade både V och MP ökat 0,5 procent, V steg till 4,9 och MP till 10,5 procent... S steg med 1,5 till 30,3 procent och SD 2,2 till 7,1 procent.

Att skillnaderna mellan blocken är i stort sett borta är lovande, men det hjälper inte när vårt eget parti står och stampar. Nästa år är det kongress och då måste vi få en ny partiledning och partiledare. V-Vantör startar diskussionerna på medlemsmöte den 25 maj i Rågsveds Folkets Hus.

Gärna delat ledarskap. Går inte det igenom, ska vi välja den partiledare är bäst för partiet, oavsett kön. Det skulle underlätta om Lars Ohly insåg att han inte ska fortsätta, även om han givetvis har rätt att kandidera. Min favorit är Jonas Sjöstedt, kunnig och respekterad i breda led.

Inga kommentarer: