torsdag 30 juni 2011

Vänsterkombination

Nattliga tankar om vänsterpartiets nedgående popularitet.

Med tanke på att aktivismen inte är hög bland många av våra medlemmar är det mest sannolikt att människor träffar på vänsterpartiet sittades i tevesoffan. Och det blir inte ofta mellan valen. När det blir träff är det vanligast att det är partiledaren som uttalar sig i rutan.

Människors bild av vänsterpartiet präglas således till stor del av det intryck partiledaren gör. De frågor som partiledaren uttalar sig om och det han säger. Det intryck som folk får i teve är kanske den enda kontakten. Där avgörs hur relevant många tycker att vänsterpartiet är.

På platser där vänsterpartiet lokalt är aktiva, bor i hyreshusområden där partiet har röstpotential, jobbar på stora arbetsplatser, är aktiva i ideella föreningar med många medlemmar, får vänsterpartiet fler ansikten. Förstås också där vi är i majoritet i kommun och landsting.

Jag kommer ändå inte ifrån att partiledaren är den enskilt viktigaste personen för hur ett parti uppfattas av den breda allmänheten. Därför förstår jag inte v-partister som hela tiden tonar ner partiledarfrågan.

Partiledaren är inte allt. Det menar jag verkligen inte. Vänsterpartiet behöver mer än en ny eller helst två nya partiledare i delat ledarskap.

Vi behöver en konkret vision om Sverige om tio femton år. Hur vi bor, arbetar, tar oss till jobbet, hur barn får en bra skola, kvinnor och män är jämställda, äldre tryggt boende, hur narkotikaproblem förebyggs, klimaträttvisa på G, hur kulturen är självklar del av ett gott liv.

Ny partiledning och konkret vänstervision är MAO en nödvändig kombination.

Inga kommentarer: