torsdag 14 juni 2012

Alliansen har inga pengar till ungdomsmottagning i Vantör

Imorgon tas beslut på stadsdelsnämnden om ungdomsmottagningen. Både en skrivelse från oppositionen om en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör besvaras och ett förslag från alliansen om huvudmannaskap, ledning och organisation för Gullmarsplans ungdomsmottagning ska klubbas.

Vi får inte gehör för en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör. Alliansen har inga pengar till förebyggande arbetet bland unga i våra stadsdelar. Pengarna räcker bara till att utöka öppettiderna på Gullmarsplan, vilket också är helt nödvändigt med tanke på att  7-800 ungdomar per år avvisas!

Oppositionen går nu fram med ett utökat förslag om en ungdomscentral i Vantör, som både innehåller en fullvärdig ungdomsmottagning och resurser från barn – och ungdomspsykiatri, friskvård, dietist, studie- och yrkesvägledare etc. De pengar vi satsar idag på ungas hälsa, de pengarna har vi igen imorgon.

Vi tror inte att Gullmarsplans ungdomsmottagning kommer att räcka till, trots mer öppet. Söderort växer och en ungdomscentral i Vantör skulle minska trycket på Gullmarsplan, samtidigt som unga i Vantör och till exempel Fagersjö och Älvsjö skulle få närmare till servicen. 

Bara 15 av de 143 unga under 15 år som kom till Gullmarsplan förra året bor i Rågsved eller Hagsätra. Med en lokal ungdomsmottagning i Vantör når vi fler unga. Vi vill att även unga i årskurs 6 ska få besöka ungdomscentralen. Samarbetet med skolorna skulle också underlättas med en lokal mottagning.

Med förslaget från vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna får ungdomarna fler möjligheter att välja en ungdomsmottagning som passar. Med majoritetens förslag får de en mindre.

Inga kommentarer: