torsdag 19 augusti 2010

Avknoppningskritik i repris

Med tanke på Jan Björklunds självkritik i P1 imorse om avknoppningar .... kan inte låta bli att återge vår rödgröna replik på den dåvarande kristdemokratiske ordförandens insändare ”Avknoppning är inte något farligt och svårt”, Mitt i Söderort Bandhagen-Årsta-Enskede-Högdalen den 25 mars 2008

"Stadsdelsnämndens ordförande Henrik Ehrenberg har rätt: vi gillar inte avknoppningar som innebär att förskolor och hemtjänst säljs ut till underpris. Många brukare och personal är också kritiska och därför vill vi låta dem säga sin åsikt i en anonym enkät. Men alliansen säger nej till gemensamma regler för information och samråd. Vi menar tvärtom att i ett rättssamhälle ska det finnas tydliga regler som gäller för alla.

Direkt oförskämt är det att påstå att vi rödgröna inte uppmanade till utveckling när vi styrde staden. Vi investerade miljarder i kompetensutveckling för tusentals medarbetare för att erbjuda goda arbetsvillkor och öka kvaliteten i Stockholms stads verksamheter. Nu storsatsar alliansen på att privatisera och få de anställda att byta arbetsgivare.

Vi påstås göra avknoppning till något farligt och svårt, men det är faktiskt ingen okomplicerad process. Det är inte ens säkert att alliansens avknoppningar till underpris är lagliga, en fråga som ska prövas av länsrätten. Alla med kommunal hemtjänst i Rågsved och Hagsätra följer med till det nya företaget om de inte aktivt väljer bort det – vad tycker andra hemtjänstföretagare om en sådan orättvis konkurrensfördel?

Dessutom är avknoppningarna farliga för valfriheten. Familjer i östra Årsta som vill ha nära till förskolan och äldre i Rågsved och Hagsätra som beviljas hemtjänst framöver tvingas anlita privata utförare. De kommunala alternativen har sålts ut av klåfingriga högerpolitiker, som leker affär med skattebetalarnas pengar och vår gemensamma välfärd.

Rosa Lundmark (v)
Magnus Dannqvist (s)
Jonas Eklund (mp)
Gruppledare i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd"

Inga kommentarer: