söndag 22 augusti 2010

Radera Rut men mera Krut i hemtjänsten

"Rutavdrag för värdighetens skull" skriver PJ Anders Linder i SvD idag, på ledarplats, samtidigt som han erkänner att man kan ha "synpunkter på att branschens bidrag till BNP är begränsat".

För vems värdighets skull frågar jag mig.

Det är huvudlöst att hävda att Rutavdraget behövs för att folk som redan har fått stora skattesänkningar ska få mer bidrag till tjänster som de hade råd att köpa vitt redan före avdraget. Det var bara så att de tog sig friheten att köpa svarta tjänster istället för vita för att de ville prioritera annat för resten av pengarna.

Linder tar även upp att avdraget har skapat fler entreprenörer och jobb och den betydelse det har för de enskilda personer som går från svarta jobb till vita och från arbetslöshet till arbete. Det är ju sant samtidigt som pengarna till Rutadraget skulle ge minst lika mycket jobb om inte fler och framförallt mer rättvisa om de gick till en bättre barnomsorg och äldreomsorg.

Vänsterpartiet vill också satsa på lägre och enhetliga avgifter till hemtjänsten, så att alla som behöver hjälp i hemmet pga ålderdom och funktionsnedsättning verkligen ska ha råd med det och inte avstå pga dålig ekonomi.

Inga kommentarer: