måndag 31 oktober 2011

Årsta vård- och omsorgsboende till privat drift!

Fick veta idag att Årsta vård- och omsorgsboende som nu drivs att stadsdelsnämnden i fortsättningen ska drivas av "Kropp och själ med omtanke i Helsingborg AB (KOSMO), org nr 556456-2683. Detta företag har nämligen vunnit upphandlingen som Stockholms stad har gjort. Samma företag har även vunnit med två andra anbud; Hässelgårdens vård- och omsorgsboende samt Vintertullens vård- och omsorgsboende.

Så här beskrivs Kosmo på en ratinghemsida:
"Bolaget skall äga och förvalta aktier samt bedriva bolagsservice, såsom tex redovisning, lönehantering, ledningsuppgifter, styrelsefrågor och marknadsföring. Bolaget skall även bedriva konsultverksamhet och utbildningsverksamhet inom dessa områden samt i övrigt idka därmed förenlig verksamhet"
I mina öron låter det ganska långt ifrån äldreomsorg ...

Enligt sin egen hemsida bedriver man äldreomsorg på 14 platser i Sverige. Arbetssättet beskrivs så här:

"Kosmosättet är det sätt vi arbetar på för att vår behovsinspirerade grundsyn också ska upplevas i praktiken av de boende och deras anhöriga. Det handlar om ett systematiskt sätt att skapa och säkerställa kvaliteten i vårdarbetet. Ytterst bestäms Kosmosättet av vårt ledningssystem som definierar och samordnar alla aktiviteter i företaget. Enkelt kan Kosmosättet sammanfattas i fyra fokusområden: kontaktmannaskap och dialog, aktiviteter och stimulans, god mat och dryck och ledningssystem."

Återstår att se hur det kommer att gå. Jag beklagar att den borgerliga majoriteten fortsätter att konkurrensutsätta äldreomsorgen, vi har ju redan ett privat drivet vård- och omsorgsboende i Årsta. Nämligen Årstabergshemmet som både ägs och drivs av Attendo Care AB. Nu är valfriheten noll för de äldre i Årsta som vill ha tryggheten att bo i ett kommunalt vård- och omsorgsboende!

...För övrigt har skandalomsusade Attendo Care AB (bland annat just Vintertullen) och Carema Care AB (senast Koppargården i Hässelby-Vällingby) vunnit fyra av nio vård- och omsorgsboenden i stadens centralupphandling. Carema får driva Axgårdens vård- och omsorgsboende och Attendo får driva Katarinagården, Solbacken och Vasens vård- och omsorgsboenden.


Inga kommentarer: