söndag 23 oktober 2011

Bostäder planeras i Rågsved

På senaste stadsdelsnämnden yttrade vi oss över förslag till detaljplan för Älvsjö 1:1, det vill säga förslaget på nya bostäder på den platsen i Rågsved som nu hyser provisoriska förskolelokaler och filialen till ungdomsmottagningen - den som aldrig har fungerat.

Från vänsterpartiets sida sa vi ja till bebyggelsen men vi tycker att huset är för långt. Det ger ett monotont intryck, som för tanken till miljonprogrammets bebyggelse. Vi vill istället dela upp huset i två hus. Då kan spalten mellan husen ge sikt in till det bakomliggande grönområdet.

I huset planeras för trygghetsboende. Däremot säger man inget hur många lägenheter det ska bli. Det tycker vi ska preciseras. Huset ska bli bostadsrätter, så det blir bara till för de som kan köpa. Desto viktigare att vi får ha kvar kommunalt drivna servicehuset och seniorboendet i Rågveds äldrecentrum.

För klimatets skull bör de nya husen byggas i trä, som är ett sätt att lagra koldioxid ( CO2 ). Fasaden kan beläggas med puts för att smälta in med husen intill. Byggmaterialen järn, stål och betong är destruktiva för klimatet eftersom de släpper ut extremt stora mängder CO2 vid tillverkning.

När husen byggs kommer en del träd att behöva fällas. För att klimatkompensera tycker vi att varje fällt träd ska ersättas med minst två nya, till exempel i parken som ska rustas upp i närheten. Det är viktigt att kompletterar befintliga trädsorter med nya arter för att öka den biologiska mångfalden.  

Vårt klot är förgiftat av kväve. All nybebyggelse behöver därför förberedas för urinseparering, eftersom urin i det närmaste är rent kväve, som istället kan bli till gödsel. Vi tycker också att man kan minska på antalet parkeringsplatser, eftersom det är så nära till tunnelbana och buss.

Inga kommentarer: