lördag 29 oktober 2011

Bostäder och centrum i skön förening

"Kanske inte bra att sälja" är rubriken i DN Stockholm i en artikel om försäljningen av Vårbergs centrum. Det som Vänsterpartiet i Stockholms stadshus driver och starkt har kritiserat i samband med försäljningen av Centrumkompaniet till Boultbee får nu stöd av professor Hans Lind, Kungliga tekniska högskolan.

Lind pekar på sambandet mellan boendecentrumens och de omkringliggande bostadsfastigheternas attraktion. När samma kommunala bostadsbolag ägde lägenheterna och centrumen kunde samma ägare se vinsterna av ett upprustat centrum och ett attraktivt boendeområde, som människor inte ville flytta ifrån utan flytta till.

Att Stockholms stad på sin tid samlade sina centrum i samma bolag, Centrumkompaniet, istället för att ägas av olika kommunala bostadsbolag var mot den bakgrunden inte särskilt smart. Dels underlättade centraliseringen den kommande utförsäljningen, dels tunnades banden ut mellan centrum och bostadsområde.

Små boendecentrumen kan aldrig konkurrera med stora affärscentrum, men ska kunna erbjuda en bra vardagsservice, med butiker, kultur, motion och möteslokaler, på gångavstånd från bostäderna. Gärna kryddat med en lokal profil. Det här gäller alla centrum i Vantör, Dalen, Östberga med flera i stadsdelsområdet.

I förorter med stor omflyttning vore det bästa för att vända trenden att staden köper centrumen. De kommunala bolagen med lägenheter i stadsdelen kan äga centrumet gemensamt, eller att det största bolaget blir ägare. Vi får då ett tydligt samband mellan behovet att rusta centrumet och att centrumet ger området ett tydligt mervärde

Inga kommentarer: