tisdag 4 oktober 2011

Bygg bort bostadskön för unga!

Mittisöderort berättar i veckan om de långa kötiderna till hyreslägenheter. Ungdomar som vill ha en etta i Rågsved får vänta 4,7 år och de som vill ha en tvåa får vänta 5 år. Längst är inte oväntat kötiden i Årsta, 14,4 år för en trea, där andelen hyresrätter sjunkit dramatiskt på grund av utförsäljning av allmännyttan och att de borgerliga prioriterat bostadsrätter. De hus som planeras på Årstafältet lär inte göra unga som vill flytta hemifrån lyckligare. Hyrorna blir skyhöga liksom insatserna i bostadsrätterna.

Inte heller kommer de ungas kötid att kortas genom att bygga kedjehus i Rågsveds friområde. Dessutom innebär det att naturområdet stängs in bakom staket och privatiseras. Backa från det ogenomtänkta förslaget! Utred istället bebyggelse på tio andra platser i Rågsved som föreslagits. Ett intressant förslag att utreda är också att bygga ihop Rågsved och Högdalen genom att överdäcka Magelungsvägen.

Var 4:e ny lägenhet bör vara en mindre hyresrätt med pressad hyra, för unga under 27 år enligt vänsterpartiets förslag. Det går att hålla nere hyrorna om staden tar ut ett lågt markpris, om små byggherar som kan pressa priser får bygga och med färre p-platser. Innan de borgerliga kom till makten fanns statliga subventioner, de borde återinföras för att garantera allas rätt till en bostad.

Inga kommentarer: