söndag 2 oktober 2011

Heja Högdalens centrum!

Det ska bli programarbete om Högdalens Centrum. Jättebra, vi behöver få ett centrum i Vantör med en bra mix av affärer, offentlig service, kultur och mötesplatser för alla åldrar. Detta har oppositionen i stadsdelsnämnden på förslag från Vänsterpartiet drivit på om.

Dagens utbud med tre apotek men bara en bank förskräcker. Att det behövs en samlingsplats i Högdalen visade sig mycket tydligt under våren, när Fria Teaterns Vänner drev söndagscaféer för att stödja Fria Teatern. Vi är stolta över våra två teatrar, Picnickteatern med underbara dockteaterföreställningar och Fria Teatern med sitt breda kvalitativa utbud.

Idag är det många kockar i Högdalens centrum. Flera fastighetsägare är inblandade, det som krävs är att de samordnar sig och tillsammans med staden, boende, hyresgäster i centrum, föreningsliv och andra intresserade tar fram en utvecklingsplan. Det handlar bland annat om skötseln, utsmyckningen, information och utvecklingen av utbudet i centrum. SL måste också med på tåget. Busstationen måste göras säkrare och taxistolpen flyttas fram i ljuset. Centrum måste kännas tryggt även för kvinnor som är ute om kvällarna.

Mer bostäder behöver vi, seniorbostäder med rimliga hyror så att äldre som bor otillgängligt tre trappor upp utan hiss har möjlighet att bo kvar i Högdalen/Vantör även när rörligheten blir nedsatt. Hyresrätter med rimliga hyror till ungdomar och alla andra som inte har råd med nuvarande överhyror i nyproduktionen. En möjlighet som bör prövas är att bygga ihop Rågsved och Högdalen genom överdäckning. Då sparar vi Rågsveds Friområde från planerad  villabebyggelse, som inte ger en enda ny lägenhet för ungdomarna. Och varför inte bestämma att den tråkiga betongväggen längs vägen blir legal vägg för gatukonst inklusive graffiti!

Jag vill också att vi ska pröva olika former och forum för medborgardialog i programarbetet. Gärna använda nätet, ge möjlighet att SMS:a in förslag, etablera kontakt med skejtarna i Stockholm Sub Surfers, ungdomsaktivisterna i Cyklopen som bygger upp sitt kulturhus, Bryggan Vantör som arbetar för hemlösa, föreningen Musketörerna som stöttar människor med missbruk att komma tillbaka. Förstås Vantörs konstförening, Fria Teaterns Vänner, hyresgästföreningen, pensionärsföreningar, föräldraföreningar osv

Inga kommentarer: