söndag 2 oktober 2011

Motion om kollektivt ledarskap i Vänsterpartiet


Denna motion har Vänsterpartiet Vantör ställt sig bakom till kongressen 2012

Införandet av ett kollektivt ledarskap i partiet

Stadgemotion

Vänsterpartiet behöver ett kollektivt och jämställt ledarskap för att stärka och bredda bilden av partiet och öka trovärdigheten för vår politik och förmåga att genomföra politiken. 

Efter förlustvalet 2010 och opinionssiffror under fyra procent har krismedvetandet och insikten om behovet att ”vända på varje sten” vuxit starkt i partiet. Inför kongressen 2012 och val av ny högsta partiledning har därmed även ledarskapsfrågorna diskuterats allt mer.

Idag har vi stadgefäst ett rangordnat ledarskap med ordförande och viceposter. Partiordförande väljs av kongressen, medan vice partiordförande samt partisekreterare väljs av partistyrelsen. Sättet att välja avspeglar också uppdragens tyngd.

Det är nu dags för ett kollektivt ledarskap som bryter med gamla föreställningar om att ett starkt ledarskap är samma sak som en enda ledare i toppen. Delat/dubbelt/breddat/jämställt ledarskap har dessutom redan börjat prövas i parlamentariska grupper. 

Vi vill gå vidare och införa ett kollektivt ledarskap i hela partiet med breddat ledarskap på både partiordförande- och partisekreterarposterna. Två partiledare och två partisekreterare ska vara en del av ett kollektivt ledarskap tillsammans med övriga partistyrelsen. Viceposter ersätts med två jämbördiga partiordföranden respektive partisekreterare. Detta innebär inte att viktiga beslut ska fattas av färre personer än idag, utan att det utåtriktade budskapet stärks.

Partisekreterarparet ska arbeta med att bygga partiet starkt internt medan partiordförandeparet främst ska bygga, bevara och utveckla relationer till väljarna. Självfallet måste arbetet gå hand i hand med varandra. I relationsbygget är det avgörande att partiets grundläggande värderingar kommuniceras, att väljare får hopp om en rättvis framtid och att medlemmar, sympatisörer och väljare inspireras till att bidra i samhällsbygget.

Motivet att förändra ledarskapet är att det behövs ökat samarbete på alla nivåer för att skapa ett starkare parti. Breddat ledarskap på partiordförande- och partisekreterarnivå kan skapa mer energi i partiet samtidigt som vi får flera kompetensområden och kontaktytor på högsta nivå.  Vi kan därmed bredda bilden av vårt parti och få fler möjligheter att genom media och via direkta kontakter nå människor med vårt politiska budskap.

Det kollektiva ledarskapet ska genomsyra relationen med partiledarna, partisekreterarna, partistyrelsen, medlemmarna och väljarna och kopplas samman med organisationsutveckling och kompetensutveckling. Även föreningarna behöver tänka i termer av breddat ledarskap. Kanske det blir lättare att rekrytera till styrelserna, kanske även småbarnsföräldrar orkar med då, eller en äldre medlem som också har omsorg om anhöriga?

Föreningar och partistyrelse måste mötas. Att kollektivisera och bredda ledarskap tonar ner partiledarrollens betydelse och uppvärderar partistyrelsens roll. Vi vill se en aktiv partistyrelse som är ute partiföreningarna och syns i den offentliga debatten.  Partistyrelsens protokoll ska självfallet vara offentliga för medlemmarna, utom i vissa undantagsfall. Största möjliga öppenhet ska gälla på alla nivåer i partiet. 

Ett kollektivt ledarskap innebär också att uppgradera medlemmarnas betydelse, att utöka interndemokratin och motverka maktkoncentration, till exempel genom att i ökad grad använda oss av medlemsomröstningar i viktiga frågor. Även partisekreterarna bör väljas av kongressen för att öka medlemmarnas makt jämfört med idag. 

Vi måste lära oss att samarbeta bättre både i grupper och i par och ta vara på den breda kunskap som finns hos oss medlemmar. Under alla villkor ska vi stödja varandra, dela på arbetsbördor och minska det hårda trycket som det är idag på ett ensamt ordförandeskap. Alla förtroendeposter i partiet ska gå att förena med barn och familjeliv. Två jämbördiga ledare har tillsammans mer kraft och kunskap än en partiledare att driva våra strategiska frågor.

Vårt förslag innebär att det alltid finns minst en kvinna i den högsta ledningen av partiet, vilket flyttar fram kvinnornas positioner betydligt. Ett breddat ledarskap bör underlätta för medlemmar att kandidera, vilket ger flera lämpliga partiledarkandidater att välja mellan.

Det är möjligt att två kvinnor blir partiledare med vår modell, men aldrig möjligt att två män blir det. Om valet skulle utfalla så att en kvinna och en man blir jämbördiga partiledare kan väljare av båda könen identifiera sig med ledningen, vilket ökar möjligheterna att få väljare. 

Två partiledare har tillsammans mer kompetens och kunskap, fler nätverk och kontaktytor, vilket breddar ledarskapet och ökar tyngden. Den ständiga dialog de måste ha utvecklar även dem själva som ledare, vilket också är en viktig faktor. I förhållandet till väljarna innebär breddat partiledarskap att vi kommunicerar att förändring inte kommer av en stark persons aktivitet. Med vår centralistiska tradition blir det en kraftfull signal om att vänsterpartiet inte står stilla utan är ett spännande parti i ständig rörelse mot ökad demokrati och jämlikhet.

Vi yrkar

Under rubriken ”Beslut och val” i stadgarna införs en ny paragraf med följande lydelse:
I partiet gäller principen om kollektivt ledarskap, såväl på partiledar- och partisekreterarnivå som i föreningar, distrikt och i parlamentariska grupper. Två jämbördiga personer väljs på kongressen till partiordförande respektive två jämbördiga personer väljs till partisekreterare med tillämpning av principen om minst 50 procent kvinnor enligt § 21. 

Konsekvensändringar, till exempel att viceposter avskaffas, genomförs på tillämpliga ställen i stadgarna som en följd av principen om kollektivt ledarskap.

Rosa Lundmark, V-Vantör
Naile Aras, V-Järfälla

Inga kommentarer: