tisdag 18 oktober 2011

Tänkt om en månadsrapport för september

På torsdag har vi stadsdelsnämnd igen. Som vanligt har vi månadsrapporten på vårt bord. Den säger oss hur budgeten hålls och vad som gör att den inte hålls.

För september liksom alla andra månader detta år förutom kanske den första eller andra ser vi att flera anslag är otillräckliga. Det vi i oppositionen kallar det strukturella underskottet handlar om att bland annat socialtjänsten är underfinansierad från början. Från stadshuset. På grund av sänkta skatter.

Vi har nu 24 mnkr i underskott för sociala barnavården, missbruksvården, försörjningsstödet och stöd och service till personer med funktionsnedsättningar. Totalt går budgeten ihop, eftersom det finns överskott om 17 mnkr i förskola, fritid och kultur och 7 mnkr i äldreomsorg, administration och övrig verksamhet.

I början av året fanns en buffert inom äldreomsorgen för att täcka underskott i övriga verksamheter. Den är nu borta. Tre av elva resultatenheter beräknar underskott. Jag menar att alla pengar som är tilldelade äldreomsorgen från stadshuset och mer därtill behövs för kontinuitet i personalbemanningen.

Egentligen bör det inte vara någon fara. Om vi ska tro på finansborgarrådet Sten Nordins ord. Och det ska vi väl. Han har sagt att underskott inom försörjningsstöd inte ska drabba andra verksamheter. Så jag utgår från att vi får mer pengar från stadshuset. Simsalabim. Då ska inte underskottet inom ekonomiskt bistånd på 11,7 mnkr påverka övriga verksamheter.

Inte heller bör underskottet 6,4 mnkr inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar som delvis styrs av rättighetslagstiftning drabba andra verksamheter. Också sociala barnavården är starkt reglerad. Att vårdbudgeten för barn och unga är intecknad till 101 procent visar att anslaget är för snålt.

Jag tycker att nämnden på torsdag ska säga att de 17 mnkr som är tänkta för barn och unga i Enskede-Årsta-Vantör ska gå till barn och unga i förskola och till fritid och kultur. Inte täcka svarta hål i budgeten. Alla resurser som vi får för barn och unga behövs i arbetet för goda uppväxtvillkor i hela området!



Inga kommentarer: